BELANGRIJKE VRAGEN OVER SNELTESTEN

Prof. dr. Jan Kluytmans, Arts-microbioloog en dr. Patricia Bruijning, Kinderarts-epidemioloog beantwoorden jullie meest gestelde vragen:

Andere vragen:

Q. Hoe neem ik deel aan het onderzoek?

A. Aanmelden kan bij de docent of coördinator van jouw school.


Q. Is het verplicht?

A. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Q. Hoe krijg ik mijn testkitjes?

A. Dit gaat op iedere school een beetje anders.

Q. Wie is mijn contactpersoon?

A. Elke hogeschool heeft een eigen coördinator die is aangesteld voor het contact met het onderzoek. Je kunt met specifieke vragen over het onderzoek of algemene vragen over sneltests ook aan een van de onderzoekers stellen via cnagel@amphia.nl (Carla Nagel)

Q. Hoe kom ik in de teststraat?

A. Op de homepage staat een button om de digitale teststraat in te gaan


Q. Hoe krijg ik mijn QR-code om in te checken?

A. Deze worden bij de testkitjes aangeleverd.


Q. Waar moet ik heen in de online omgeving?

Bij binnenkomst zijn er verschillende digitale kamers en begeeft de student zich naar de rode ster met de letter "A". Hier wordt de testafname begeleid door de monitor en de QR-code tijdelijk aangezet. Na het wachten op de uitslag, buiten dit kader, begeef je je naar de digitale uitslagenkamer.Hier wordt 1 op 1 de uitslag met de monitor bekeken en de QR-code geactiveerd.


Q. Hoe herken ik de monitor?

A. De monitor is te herkennen aan een A met de felle kleur.


Q. Wat gebeurt er als ik positief test?

A. Als je positief test, zul je ook een PCR test bij de GGD moeten doen. Neem hiervoor zelf contactmee op zodat zij een bron en contactonderzoek kunnen doen. Blijf thuis en houdt de maatregelen inacht.


Q. Ik heb een aantal weken geleden corona gehad. Is er een kans op een vals positieve uitslag met deze antigeentest?

A. Nee, er is geen verhoogde kans op vals-positief. Antigeentesten tonen bepaalde eiwitten van hetvirus aan in neus- en/of keelslijm. Zo weet je snel of je nu het virus bij je draagt. GGD-teststraten werken vaak met PCR-testen. Een PCR-test toont specifiek stukjes genetischmateriaal van het nieuwe coronavirus aan. Er blijft na afloop van een infectie best lang dood viraalmateriaal achter. Dus dan kan het zijn dat je vals positief test als je corona hebt gehad, maar alleen bij een PCR-test.